Barcelona, 14 de novembre de 2008– Davant més de 200 representants d’empreses privades i de l’administració pública que han assistit a la Jornada anual del Grup Clade, la consellera de Treball Mar Serna ha defensat el model cooperatiu afirmant que “els valors que representen les cooperatives s’haurien d’estendre a la resta d’empreses: la centralitat de les persones, la qualitat de l’ocupació, la capacitat de crear riquesa…”. “El futur és cooperatiu –ha afegit-, ho era abans i ara encara més”.

Els diferents ponents coincideixen en afirmar l’oportunitat de la convocatòria, centrada en la col·laboració publicoprivada. Miquel Roca Junyent veu, en el moment de canvi que afrontem, un risc i una oportunitat. Un risc de que l’Estat reforci l’intervencionisme, el risc de l’hiperregulació que acaba en la burocratització estèril. I per contra, hi ha l’oportunitat de la ignorància sobre el què s’esdevindrà, cosa que permet ser més agosarats. Convidava a les cooperatives a entomar el repte. En Ricard Fornesa, president de Criteria CaixaCorp , ha lloat el model empresarial privat, ja que exigeix controlar els resultats. Cosa que és absent de la gestió pública pura. Per en Lluís Foix, de La Vanguardia, el gran repte tant pel sector públic com el privat és donar importància a la persona. També ha fet una crida perquè l’administració pública rendeixi comptes:“hem de demanar a les institucions públiques com es gasten els diners”. Per la seva banda, el professor d’ESADE Albert Serra ha explicat la tasca que fan en el programa PARTNERS per transferir coneixement que faci possible la col·laboració entre el sector públic i el privat.

A la taula d’experiències pràctiques de cooperació s’han assegut 3 projectes privats i dos d’Ajuntaments importants: Sant Cugat del Vallès i Vilanova i la Geltrú. Els exemples privats han estat:

Factor Habast és una promotora social creada el 2007 per Grup Qualitat, Caixa Manresa i Clade, amb l’objectiu de promoure 1.000 habitatges de lloguer els propers 3 anys per tot el territori català.

Suara, la primera empresa de serveis d’atenció a les persones de Catalunya, nascuda ara fa un mes fruit de la fusió de 3 cooperatives.

Polo Garaia , creat per Mondragón Corporación Cooperativa, es un pol d’innovació pioner que vol posar en relació la societat amb els agents generadors de coneixement: ciència, tecnologia i innovació.

Grup Clade, és el primer grup empresarial cooperatiu de Catalunya. Constituït a finals del 2004, està format per les cooperatives Abacus, Suara, Escola Sant Gervasi, Grup Qualitat, Grup Cultura 03, La Fageda, Plana de Vic, la societat laboral Telecsal, la Fundació Blanquerna i la Vola.

L’acte ha estat clausurat pel Conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet.

Imatges

Arxius associats:

Recull premsa III Jornada [ 932,68 kb ]
Nota premsa [ 38,74 kb ]