La cooperativa La Fageda forma part dels casos que es van estudiar el passat mes d’agost a la universitat de Harvard en el marc del col·loqui sobre “reptes i oportunitats de les empreses d’inclusió” . La Fageda és l’únic cas europeu seleccionat. L’escola de negocis va convidar el seu president, Cristóbal Colón, a presentar-lo. L’estudi detallat del cas ha estat desenvolupat pel professor d’ESADE Alfred Vernis.

El que més va cridar l’atenció dels organitzadors del col·loqui, en el cas de La Fageda, és el fet que s’aconsegueixi un objectiu fortament social: la integració laboral i social de persones amb malaltia mental o discapacitat psíquica, a través de l’èxit empresarial i la notorietat que comporta ser el tercer fabricant de iogurt a Catalunya. Precisament el col·loqui va servir per presentar els resultats d’una investigació conduïda durant 3 anys sobre organitzacions civils i empreses comercials que persegueixen aportar riquesa social i riquesa econòmica i com fer compatibles ambdós objectius.

No és la primera vegada que les universitats es fixen en La Fageda com a model a estudiar. L’any passat, més d’un centenar d’estudiants, principalment de les universitats catalanes, han fet servir La Fageda en els seus treballs o investigacions. D’altra banda La Fageda és un cas estudiat a les dues escoles de negocis més importants de l’Estat espanyol: ESADE i IESE.

El col·loqui de la Harvard Business School, l’escola de negocis més prestigiosa dels Estats Units que forma executius i polítics d’arreu del món, es va clausurar ahir amb una intervenció sobre com integrar el coneixement de les empreses socials a les escoles de negocis.