La vedella va néixer el passat dia 5 de febrer a Can Pol de Vilarnadal, a Girona, i es tracta del primer exemplar concebut per mitjà d’un procés de fecundació in vitro a Catalunya. L’interès d’aquesta tècnica de reproducció radica en poder obtenir descendència de vaques que tenen una producció lletera molt elevada però que, per algun motiu, normalment a causa d’alguna malaltia, no poden quedar-se prenyades i han d’anar a l’escorxador. Un cop sacrificades, es recuperen el seus ovaris, se n’extreuen els òvuls i es fecunden amb espermatozoides de toros amb molt bona genètica. Passats set dies, es transfereixen els embrions obtinguts a d’altres vaques receptores que els gestaran fins al seu naixement.

L’aplicació d’aquesta tècnica reproductiva a Catalunya facilitarà la tasca dels ramaders per preservar la descendència dels exemplars que han estat bons productors de llet. A la resta de l’Estat la tècnica s’aplica únicament a un centre d’Astúries i, segons recorda la doctora Teresa Mogas, investigadora del grup de recerca de la UAB que ha fet possible la gestació de la vedella, “fins ara, els ramaders catalans que volien obtenir descendència de les seves vaques un cop sacrificades havien d’anar a Itàlia per aconseguir-ho”.

Amb el naixement de la vedella Autònoma, les investigadores han consolidat la tècnica i ja poden oferir un servei obert als ramaders per tal d’obtenir descendència de les seves millors vaques. Les investigadores treballen ara en la possibilitat d’extreure els òvuls de les vaques quan encara són vives, mitjançant l’ús d’una ecografia transvaginal que permetrà la seva obtenció.

La gestació de l’animal ha estat fruit d’una iniciativa del grup de recerca de Producció in vitro d’embrions de remugants dels Departaments de Medicina i de Cirurgia Animals i el de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB, a la Facultat de Veterinària, juntament amb els serveis veterinaris de la Cooperativa Plana de Vic.