L’arquitecte de l’Ecoedifici, Miquel Sitjà, ha estat la persona que aquest dimecres ha intervingut a Construmat per donar detalls d’aquest equipament que ha estat el primer edifici d’oficines sostenible del nostre país. D’una banda, Sitjà ha exposat de quina manera es va concebre la façana de l’Ecoedifici per tal que sigui més aïllant i, per tant, més eficient des del punt de vista energètic. I, d’altra banda, en el marc de la jornada sobre “Els nous fonaments del disseny racional i sostenible d’edificis” organitzada per l’ICAEN, l’arquitecte manlleuenc ha parlat, entre altres aspectes, de la gestió de grups de treball en edificis sostenibles, aprofitant l’experiència positiva viscuda en el procés de construcció de la seu de lavola.

El fet que la construcció sostenible hagi estat un dels eixos centrals d’aquesta edició de Construmat ha propiciat que l’Ecoedifici de lavola hagi estat un punt de referència en molts aspectes. Tant és així que una delegació xinesa formada, entre altres, pels assessors del govern xinès Sr. Bin Yuan, professor arquitecte en cap de l’Escola d’arquitectura de la Universitat de Tsinghua (Pequín) i la Sra. Zou Huying, presidenta de l’Institut xinès de disseny d’interiors i també professora de la mateixa Universitat, ha visitat l’Ecoedifici aquest dimarts. Tots ells s’han mostrat molt interessats per les solucions aplicades.

Aquests dies, a més, s’ha pogut fer el balanç del consum energètic de l’Ecoedifici. D’aquest balanç cal destacar que, en un any, l’Ecoedifici ha consumit 125.439 kwh, un 60% del que hauria consumit un edifici convencional. Això significa que s’han deixat d’emetre 32 tones de CO2 a l’atmosfera, segons càlculs basats en el protocol GHG del World Research Institute/WBSCSD. A aquestes 32 tones s’hi han de sumar les que s’han estalviat gràcies a la producció fotovoltaica que funciona des del 20 de juliol de 2006 i que ha generat 4.192 kwh, que equivalen a un estalvi de 2 tones de CO2. En total, doncs, es pot dir que l’Ecoedifici aquest darrer any ha evitat que s’alliberin a l’atmosfera 34 tones de CO2.

Amb aquests esdeveniments es van complint els objectius que lavola, empresa de serveis per a la sostenibilitat, es va proposar en el moment de tirar endavant la seva nova seu, en especial, els objectius de demostrar que és possible construir d’una manera sostenible i econòmicament viable, de contribuir en la lluita contra el canvi climàtic, i de donar a conèixer que l’empresa disposa de suficient coneixement i experiència com per assessorar d’una manera integral des dels inicis del disseny constructiu i durant totes les fases de construcció i ús.