Grup Clade i la Fundació Blanquerna han organitzat aquest dijous 16 de novembre a l’Auditori Caixa Catalunya La Pedrera, la I Jornada Clade sota el títol “L’empresa del sXXI, un model basat en les persones”.

La jornada ha estat inaugurada pel Conseller d’Economia i Finances Antoni Castells qui en el transcurs del seu parlament ha destacat el creixement i la projecció de les cooperatives a Catalunya: “En primer lloc, les cooperatives són empreses i com a tal, només compliran el seu objectiu si són bones empreses però, a més a més, les cooperatives disposen d’un conjunt d’avantatges que altres models no tenen i que haurien de servir d’exemple”.

Posteriorment, el director general d’Economia Cooperativa, Social i Autoocupació del Departament de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya, Santiago Esteban ha presentat la conferència inaugural a càrrec del president de Grupo EROSKI i vicepresident de Mondragón Corporación Cooperativa, Constan Dacosta.

El president de Grupo EROSKI ha assegurat que “la força motriu que mou una cooperativa es basa en l’exercici d’un lideratge fort, intransigent amb l’estratègia però dialogant i seductor amb les persones, el seu entorn i comunitat”.

Un cop finalitzada aquesta conferència, s’han celebrat 3 taules rodones amb la participació de destacades personalitats del món empresarial, financer i acadèmic.

A la primera taula sota el títol, “Les persones al centre de l’empresa”, els ponents han centrat els seus parlaments en el capital humà. En aquest sentit, s’ha comentat que el capital humà no es pot comprar, ni importar ni exportar i per tant cal fidelitzar-lo perquè sigui lleial. Davant la pregunta de com fer-ho, han coincidit en potenciar la selecció de professionals amb qualitat humana i ètica, la formació i la participació. En aquests aspectes, les empreses d’economia social tenen una avantatge competitiva perquè els treballadors en són els propietaris. A la taula han participat Mercè Sala, presidenta del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, Oriol Amat, professor i vicerector de la Universitat Pompeu Fabra, Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona i Àngel Castiñeira, director departament Ciències Socials ESADE.

En la segona taula rodona, centrada en “La responsabilitat social a l’empresa”, els ponents han coincidit en què la RSC no és una moda sinó que ha d’impulsar-se per motius ètics i per convicció personal i que contribueix a equilibrar l’àmbit social amb l’àmbit empresarial. En aquest debat han participat Antonio Argandoña, director Càtedra “la Caixa” de Responsabilitat Social a l’empresa i govern corporatiu d’IESE, Cristòbal Colón, president de La Fageda, Francisco Abad, director general Fundación Empresa y Sociedad i Lluís Font, director general Fundació Blanquerna.

Finalment i dins del marc de la tercera taula rodona titulada “Estratègies de creixement: la cooperació empresarial” s’ha arribat a la conclusió que per competir millor, per crèixer empresarialment cal impulsar la intercooperació. En aquesta afirmació han coincidit Adolf Todó, director general Caixa Manresa, Eduard Brull, director general de Grup Qualitat, Antón Costas, catedràtic de Política Econòmica de la UB i Josep Maria Loza, director general de Caixa Catalunya.

L’acte ha finalitzat amb la intervenció del Secretari General del Departament d’Indústria i Comerç, Ciriaco Hidalgo. A la I Jornada Clade han assistit més de 200 persones.

Arxius associats:

comunicat Cultura 03 [ 12,96 kb ]