La revista “Sàpiens” de Som* dedica un especial als Borja, dirigit per Joan F. Mira

El gran expert mundial en els Borja, Joan F. Mira, autor entre altres de Borja papa, és el director convidat del dossier especial que la revista Sàpiens de Som* la cultura de tots ha dedicat, en el seu número de maig, a aquest llinatge de la petita aristocràcia valenciana que, durant tot el segle XV, va fer i desfer en el centre del poder polític mundial: Roma.

Un llinatge que, en només cinquanta anys, va donar dos papes i una dotzena de cardenals a l’Església, que va casar els seus fills amb les famílies regnants a Europa i que es va convertir en protagonista de les lluites de poder a Itàlia.

Aquesta aventura tan fulgurant com irrepetible dels Borja —que només es pot entendre en el context del domini català a la Mediterrània— va topar amb molts conflictes d’interessos que van ser el substrat d’innombrables calúmnies i tergiversacions interessades.

Tan suggeridores, però, que han arribat fins avui. Gràcies a Joan F. Mira, que ha dedicat molts anys de la seva vida, a Roma i a València, al coneixement profund dels Borja i el seu temps, hem pogut separar, finalment, la història de les invencions i exageracions posteriors, i alliberar de la llegenda negra la nissaga més universal del nostre país.

Comments are closed.