La Cooperativa Plana de Vic en un projecte d’investigació d’abast europeu en el camp de la Fertilització

El projecte que s’anomena FERTIMANURE, està coordinat des del Centre Tecnològic Beta de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i compta amb una dotació de 8 milions d’euros de fons dintre el marc dels reptes Horitzó 2020 de la Unió Europea. A part de la UVic-UCC i la Cooperativa Plana de Vic (CPV) hi participen fins a 18 socis més de 8 països europeus i un altre d’Argentina. El projecte, que durarà 4 anys, pretén desenvolupar estratègies innovadores de gestió de nutrients derivats de les dejeccions animals i destinar-los a obtenir fertilitzants segurs i fiables que puguin ser competitius en el mercat europeu d’adobs.

Amb l’aposta per aquest projecte, la CPV reforça la seva implicació en la investigació en un camp que preocupa i molt al sector agroramader com és la gestió de purins, com a part de la decidida aposta per rebaixar l’impacte mediambiental derivat de l’activitat agroramadera. Actualment Europa en el seu conjunt produeix fins a 1.400 Mt de purins dels quals el 90% retorna als camps en forma d’adobs, i a vegades d’una manera no prou controlada derivant en problemes mediambientals.

CPV ja és pionera en aquest àmbit d’investigació i gestió,  amb el primer Pla de Dejeccions conjunt a Catalunya que garanteix una gestió responsable dels excedents de purins a tots els seus socis i és modèlic en el sector. També ha liderat altres projectes com el disseny d’un concentrador de purins que facilita la redistribució d’excedents de nutrients a zones deficitàries.

Comments are closed.