El Consell Rector de la Comunitat Minera Olesana (CMO) ha donat llum verda al full de ruta que marca les accions a prendre entre setembre i desembre de 2021 per seguir millorant i creixent com a cooperativa. El document, elaborat amb la voluntat constant de progrés que ha caracteritzat la CMO des de la seva fundació el 1868, contempla accions com la reorganització de les estructures administratives i tècniques de la cooperativa, la instal·lació de més plaques solars als dipòsits de la CMO i l’elaboració d’un Pla Director d’Abastament 2022-2025, entre altres qüestions.

En primer lloc, el full de ruta inclou l’aplicació d’un nou organigrama professional. Concretament, es tracta d’una nova estructura de l’equip de professionals dissenyada amb l’objectiu de seguir enfortint les branques tècniques i administratives de la CMO, tot millorant-ne la governança. En aquest sentit, Joan Arévalo, president de la cooperativa, ha destacat que la mesura busca “evitar caure en la inacció, que és tant còmoda com perillosa i que, a la llarga, pot acabar debilitant les estructures de control i gestió administrativa”. De la mateixa manera, el document també contempla la remodelació de l’oficina d’atenció als socis i sòcies que la cooperativa té al carrer Alfons Sala, 42, a Olesa de Montserrat.

Més enllà d’aquests canvis, el full de ruta marca com una de les accions prioritàries per als propers tres mesos l’elaboració d’un Pla Director d’Abastament 2022 – 2025, que s’haurà de treballar conjuntament amb els Serveis Tècnics de l’Ajuntament d’Olesa. Alhora, durant aquest darrer trimestre d’any, la cooperativa també treballarà en l’estudi per a la determinació de les tarifes del servei de subministrament d’aigua de 2022, una proposta que la CMO preveu lliurar a l’Ajuntament d’Olesa a principis de novembre.

El Pla Estratègic Energètic continua desplegant-se

Durant la darrera Assemblea General Ordinària celebrada a mitjans de juliol, la CMO va aprovar formalment el Pla Estratègic Energètic 2021 – 2025, amb l’objectiu de reduir els consums de materials, d’energia, de residus i d’emissions, però també continuar guanyant eficiència en la gestió de la xarxa. Aleshores, la cooperativa acabava d’instal·lar de plaques fotovoltaiques a la coberta del dipòsit de 5.000 m3, per tal de proveir amb energia pròpia l’elevació de l’aigua del dipòsit del carrer Conflent a la Creu de Beca. Ara, el full de ruta continua amb la implantació del Pla incorporant la instal·lació de noves plaques solars a la mateixa zona del dipòsit, amb una potència de 99,9 kWp, que aniran dirigits a l’autoconsum. L’acció es durà a terme amb l’objectiu de rebaixar el cost energètic de l’abastament i reduir les emissions de CO₂.

De la mateixa manera, durant els propers mesos, la cooperativa de l’aigua seguirà estudiant a fons l’oportunitat de crear una comunitat energètica local. En aquest sentit, està previst que la CMO proposi a l’Ajuntament aquesta iniciativa, atès que la seva participació i col·laboració és imprescindible.

Per altra banda, la CMO ha demanat una reunió a l’Ajuntament per abordar el projecte d’actuacions per dotar a la zona del Mas de les Aigües  d’una  xarxa de clavegueram. Alhora, participarà en el projecte de prolongació de la xarxa agrícola i seguirà millorant la xarxa aprofitant les obres que es facin al municipi.